post

Jesu li najbolje godine prošle ili tek dolaze?

Prošlo je točno 30 godina od osnutka Velmarta. Možda će neki reći, kao da je bilo jučer, a neki da se čini kao neki drugi život. Za mene je to većina mojeg života, pa smo Velmart i ja u nekim najboljim godinama.

Točno 8. ožujka 1991. godine, na sam Dan žena moja mama, osnivačica i vlasnica Velmart d.o.o. dobila je rješenje o osnivanju tvrtke. Bio je to zaista nevjerojatan poklon za mladu 28-godišnju ženu, pred ratni vihor koji je te iste godine promijenio sve.

U tih 30 godina u našoj tvrtki je bilo sve skupa zaposleno više od 30 zaposlenika, a neki od njih su ostavili neizbrisiv trag u pozitivnom smislu i bez njih nebi bilo 30. rođendana. Bilo je tu i radnika, a ponekad i neradnika svih mogućih dobi i zanimanja. Hvala im svima!

Radnik u (radničkom) odijelu

Za sebe mogu reći da sam postao „radnik“ u Velmartu s niti napunjenih 10 godina. Ne mislim pod time da sam radio u bilo kojem kapacitetu, nego sam počeo svoj suživot s još jednom pridošlicom u obitelj. S njom se ručalo za obiteljskim stolom, zbog nje se slavilo, zbog nje su izbijale najžešće svađe. Zbog nje se veselilo i strepilo, zbog nje svi imamo brojne nemirne, pa i neprospavane noći.

U nekim trenucima Velmart je više davao, a ponekad više uzimao. Usponi i padovi koji su oblikovali mene i moje roditelje u osobe koje su danas.

Velmart je na neki način postao stil života, donekle još jedno dijete koje moje roditelji nisu imali, ponekad najbolje i najdraže dijete na svijetu, ponekad vrlo zahtjevno razmaženo derište, zločesto i inatljivo.

No, bilo kako bilo, to dijete je odraslo. Neki bi rekli: 30-e godine su one najbolje, a neki da su najbolje godine prošle. Jedno je sigurno da se način poslovanja promijenio i još će se mijenjati.

Osvješćivanje

Sjećam se svojeg prvog dana na poslu u Velmartu nakon završenog fakulteta. Došao sam na posao u odijelu i ulaštenim cipelama, s kožnom aktovkom u ruci. Sada u najboljem slučaju dolazim u trapericama i majici. Nisam degradiran, nego sam se osvijestio.

Nekad sam radio samo u uredu, a sada vozim kamion i viličar, jer sam nakon završenog fakulteta morao ponovno završiti još jednu srednju školu i to za profesionalnog vozača. To je još jedan od paradoksa naših zakona i države – s fakulteta u srednju školu…

Osim što sam viličarist, kamiondžija i povremeni radnik u skladištu, voditelj sam financija, a proteklih pet mjeseci i direktor. Nakon više od 29 godina donesena je odluka da se moja mama povuče s te pozicije i postane moja desna ruka. U biti, zamijenili smo uredske uloge.

Zrele godine

Vremena su se promijenila i mi se nastojimo mijenjati s njima. Ni jedna promjena nije laka, no važan je cilj koji smo si zadali.

Covid-19 nam je prošle godine zadao vrlo teške udarce, donesene su neke teške i prijelomne odluke, a to je da nakon 29 godina prestanemo iz klaonica prikupljati sirovu goveđu kožu. Ostavili smo samo jedan segment poslovanja, a to je prikupljanje koža goveđih glava. Također, intenzivno posljednjih nekoliko mjeseci istražujemo i druge opcije vezane za sirovinu i proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

Dakle, na 30. rođendan, mogu reći da se nalazimo na prekretnici. Imamo nove vizije i nove ciljeve i idemo naprijed. Tvrtka ulazi u one zrele, mudrije godine. Volio bih misliti da sam i ja takav. Naposljetku, Velmart i ja smo zajedno odrasli.

Planova je mnogo, ideja još više, ciljevi su zacrtani, ali i fleksibilni. Ne znamo što nam donosi ova godina, pa ni one naredne godine. Pandemija Covida je ostavila i ostavit će duboki trag na svima nama i privatno i poslovno. No, samo će vrijeme pokazati koliko su neke stvari bile pozitivne, a koliko negativne.

Htjeli mi to ili ne, ova pandemija nas je naučila da je onaj nevjerojatan distopijski scenarij moguć, da se ne događa samo u filmovima i knjigama. Da uvijek postoji „X faktor“ koji moramo uračunati u poslovne i životne jednadžbe.

Sretan rođendan

Sigurno će u sljedećih nekoliko godina biti jasnije što smo naučili iz 2020. Ono što je sigurno jest da je kolektivno sjećanje ljudi mnogo kraće nego što bi trebalo biti. Hoće li naša budućnost sličiti više onoj u SF-u, teško je reći, no Velmart je spreman (donekle). Proizvodimo električnu energiju uz pomoć solarnih panela već sedam godina. Prošle godine smo još povećali kapacitete. U tijeku su planovi za nove korake u poslovanju.

Fizičke radne snage sve je manje, i to ne našim odabirom, ali radimo na olakšavanju posla i što većoj automatizaciji.

I dok čekamo cijepljenje protiv Covida-19, da možemo konačno početi putovati poslovno i privatno, stvaramo planove za bolje sutra.

Sretan 30. rođendan!