post

O povijesti, kriminalcima, figama i Coroni

Moje ime Hrvoje, a teme o kojima ću pisati bit će uglavnom o poslovanju sa sirovim kožama i ostalim stvarima koje su više ili manje vezane uz to.

Ovo je prvi blog kojeg pišem, uopće. Mnogo je tema o kožama i poslovanju koje bih mogao uvrstiti u prvi blog. No, mislim da je najbolje da se za početak upoznamo. Zato u ovom uvodnom blogu želim nas predstaviti i ukratko ispričati kako je naša priča krenula.

To uključuje proces od samog otkupa sirove kože, preko konzerviranja (soljenje – morska sol), kategorizacije, pa do pakiranja i isporuke. Želja mi je da blog bude edukativan i savjetodavan, jer cilj mi je podijeliti svoje znanje i iskustvo. Tvrtka u kojoj radim i posao kojim se bavi cijela moja obitelj obilježile su moj život i oko toga će se vrtjeti cijela priča.

Gdje smo bili ’91.?

Vlasta Martinčić, moja mama, osnivačica, vlasnica i donedavna direktorica Velmarta. Fotografija snimljena 1991., kada je osnovala poduzeće.

Dana 8. ožujka 1991. godine, na kućnu adresu stigla joj je obavijest o dozvoli za rad – njeno poduzeće „Velmart“ je oživjelo. Na sam „Dan žena“ ili kako smo nekad u staroj Jugi zvali „Osmi mart“. Otpočetka je glavna djelatnost bila sirova goveđa koža: skupljanje koža u klaonicama, konzerviranje i skladištenje, te isporuka kožarama.

Zahvaljujući prethodnom radu i određenom renomeu kojeg je stekla nije joj bilo teško sklopiti prve poslove s dobavljačima i kupcima, i to sve doslovno na riječ i na povjerenje. Krenula je u posao od čiste nule – s vrlo malo kapitala i u unajmljenim prostorima.

Zaposleno je nekoliko radnika, pretežno članovi šire obitelji. Neki od njih su također već radili u kožarstvu i njihovo iskustvo je bilo neprocjenjivo, jer na početku neke stvari znaš, ali mnoge ne znaš, pa moraš svašta naučiti i znati primijeniti da bi posao mogao odraditi onako kako treba.

Bez fige u džepu

Način poslovanja i odnos s poslovnim partnerima ovom poduzeću je otpočetka bio najvažniji. Pošten i iskren odnos, težnja kvaliteti, točnosti i poštovanje tuđeg i vlastitog rada.

Ukratko rečeno – bez fige u džepu. To je temelj od kojeg se krenulo i od toga se nikad nije odustajalo. Kad uđeš u poduzetništvo s količinom novaca koje su dovoljne tek za početne troškove, to je zapravo glavni kapital kojeg imaš i kojega treba znati uložiti na pravi način. Kako vrijeme prolazi shvatiš da mnogi partneri to cijene i da toga nije bilo, ne bi bilo ni „Velmarta“.

Zato i mi cijenimo takve vrijednosti kod drugih. No, također shvatiš da to ne cijene isključivo svi… Možda ne možeš ugoditi svakome, možda se nije pogodio pravi trenutak, a često se ispostavi da uopće nije problem u tebi. Pred nama su brojni novi izazovi, Covid-19 il’ti Corona u Hrvatskoj, EU i svijetu nam sigurno ne pomaže, budućnost je neizvjesna.

U bilo kojem slučaju, poanta je da nikada ne odustaneš od svojih načela, baš kao što ni mi nismo u ovih skoro trideset godina poslovanja.

Naš prvi štambilj