Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Skip to content

Sirove goveđe kože glava – saznajte koja je njihova daljnja primjena

Sirove goveđe kože glava (raw bovine head skins) mogu se koristiti u industriji hrane za kućne ljubimce, preradu u gotovu kožu i izradu instrumenata. U nekim dijelovima svijeta su čak delicija, kao dio su tradicionalne gastronomije.

Velmart d.o.o. već više od tri desetljeća se bavi prikupljanjem, konzerviranjem, skladištenjem i prodajom sirovih goveđih koža (raw bovine head skins) iz klaonica i drugih dobavljača. S obzirom na zahtjevnosti današnjeg tržišta nastojimo ostvariti dugoročne poslovne suradnje i zadovoljiti specifične potrebe kupca.

Goveđe kože prerađuju se u kožarskoj industriji u gotove proizvode

Posljednjih godina poseban naglasak stavljen je na prikupljanje goveđih koža glava, koje spadaju u „Nusproizvode životinjskog porijekla – Kategorija 3“.

Radi se o nusproizvodima koji su namijenjeni za tehničku u potrebu, odnosno daljnju preradu. Primjerice, ova vrsta sirovine ima široku primjenu u industriji za kućne ljubimce te akvakulture, zatim u kožarskoj industriji, a u nekim kulturama čak ima značajno mjesto i u tradicionalnom kulinarstvu odnosno, gastronomiji.

Soljene sirove kože glava – pogodne za duga putovanja

Naš posao je upravo prva faza u toj preradi, a to je konzervacija kože. Postoji nekoliko načina konzerviranja sirovih goveđih kože glava. Najstariji i najrašireniji način je konzerviranje morskom soli. Takve sirove kože ponajprije su namijenjene za izvoz, jer konzervacija morskom soli je dugotrajna i postojana, što čini kožu pogodnom za prijevoz na duge relacije. Primjerice sirovo slana koža može podnijeti i višemjesečni kontejnerski prijevoz diljem zemaljske kugle.

U tome nam svakako pomaže dugogodišnje iskustvo u tehnologiji soljenja, skladištenja i pakiranja sirovo-slane goveđe kože.

Krupna morska sol koristi se za konzerviranje sirovi koža

Soljenje, kaliranje i ponovno soljenje sirove kože te način pakiranja u nepropusne vreće garancija su da će koža do svakog kupca na bilo kojem dijelu svijeta doći u stanju pogodnom za željenu namjenu odnosno preradu. Više o tehnološkom procesu soljenja sirovih koža glava možete saznati ovdje.

Zanimljivo je spomenuti da su u nekim vaneuropskim kulturama goveđe kože glava čak su i dio svakodnevne prehrane i smatraju se delicijom (može se usporediti s našim jelima kao što su čvarci ili špek fileki koji se rade od iznutrica). Stavljaju se u gulaš, juhe i slična jela s umacima ili se peku u dubokom ulju.

Smrzavanje i sušenje sirovih goveđih koža glava

Goveđe kože glava moguće je skladištiti i smrznute što je pogodno za proizvodnju hrane za kućne ljubimce zbog toga jer se u tom slučaju ne koristi morska sol, nego se svježe kože smrzavaju, što naravno omogućuje njihovo višemjesečno čuvanje u nepromijenjenom stanju.

Treći način očuvanje sirovih goveđih koža glava je sušenje sirove kože. Nakon njihovog pranja i cijeđenja od viška vode i krvi, kože se mogu sušiti na toplom zraku (sušara) te se s time dolazi do prirodne konzervacije, što se isto može koristiti daljnjoj industrijskoj proizvodnji, primjerice za hranu za kućne ljubimce. Također, sušena koža bez dlake nerijetko se koristi za izradu i popravak tradicionalnih instrumenata, kao što su bubnjevi, orgulje i tako dalje.

Back To Top