Skip to content

Kako radimo sa sirovim goveđim kožama – wet salted hides?

Naše skladište zadovoljava najviše standarde koje zahtjeva skladištenje nusproizvoda životinjskog podrijetla. Pravilna higijena i kvalitetan način konzerviranja sirovih goveđih koža (wet salted bovine hides) ključni su za sve daljnje faze procesa prerade u gotov proizvod.

Naša primarna djelatnost je otkup, konzerviranje, skladištenje i prodaja sirovih goveđih koža glava, eng. wet salted hides. Kada je riječ o prikupljanju koža, najčešće se radi o svježim kožama, koje su preuzete direktno iz klaonica s linije klanja ili od poznatih dugogodišnjih dobavljača.

Kože se odmah po dostavi u skladište tvrtke obrađuju i sole morskom soli, s čime započinje proces konzervacije. Više o tehnologiji konzervacije možete pročitati ovdje.

Svakako treba naglasiti da naše skladište zadovoljava najviše standarde koje zahtjeva skladištenje Nusproizvoda životinjskog podrijetla – Kategorija 3 u koju spada sirova koža za tehničku upotrebu, odnosno daljnju preradu.

Standarde propisuje Uredba (EZ) br. 1069/2009 o utvrđivanju zdravstvenih pravila za nusproizvode životinjskog podrijetla i od njih dobivene proizvode koji nisu namijenjeni prehrani ljudi u Europskoj uniji (EU). Kompletnu Uredbu (EZ) br. 1069/2009 možete pročitati ovdje.

Higijena i konzervacija sirove goveđe kože

Ilustrativna fotografija: Koža ima oznaku nusproizvoda životinjskog podrijetla – Kategorija 3

Od trenutka kada preuzmemo sirovu od dobavljača i primitka u naše skladište o njoj se vodi briga kako bi se dobio što kvalitetniji krajnji proizvod.

Prvi najbitniji postupci vezani su uz konzerviranje i uskladištenje svježih sirovih koža kod kojih je potrebno provesti mjere zaštite od kontaminacije i pojava zaraznih bolesti. Pravilna higijena i kvalitetan način konzerviranja ključni su za sve daljnje faze procesa prerade u gotov proizvod.

Standardi u skidanju sirovih goveđih koža glava

Goveđe kože glava s goveda moraju biti skinute prema poznatim standardima, točnije da na njoj ne ostanu deformacije zbog skidanja ili pak rezovi od noža.

Koža mora imati sve postojeće anatomske dijelove – kožu glave, uši i gubicu. Veliki goveđi rogovi moraju obavezno biti uklonjeni, ali mali rogovi junadi se ne uklanjaju Veličina, težina i debljina mogu varirati zbog veličine, starosti i sortimenta same krave.

No, trudimo zadovoljiti potrebe kupaca, te da odstupanja od standarda veličine, težine i debljine kože ne budu prevelika, odnosno da odstupanja budu minimalna.

Naše zalihe goveđih koža

Količina raspoložive sirovine može varirati prema mjesecima odnosno sezonama u godini. Primjerice, za vrijeme ljetne turističke sezone i primjerice u vrijeme najvećih blagdana i praznika u Hrvatskoj i okolnim zemljama povećan je broj klanja goveda zbog povećane potražnje za mesom i mesnim proizvodima.

Ilustrativna fotografija: Sirovo slane goveđe kože pogodne su za višemjesečna putovanja kontejnerima diljem svijeta.
Back To Top