Skip to content

Sirove goveđe kože glava – saznajte koja je njihova daljnja primjena

Sirove goveđe kože glava (raw bovine head skins) mogu se koristiti u industriji hrane za kućne ljubimce, preradu u gotovu kožu i izradu instrumenata. U nekim dijelovima svijeta su čak delicija, kao dio su tradicionalne gastronomije.

Velmart d.o.o. već više od tri desetljeća se bavi prikupljanjem, konzerviranjem, skladištenjem i prodajom sirovih goveđih koža (raw bovine head skins) iz klaonica i drugih dobavljača. S obzirom na zahtjevnosti današnjeg tržišta nastojimo ostvariti dugoročne poslovne suradnje i zadovoljiti specifične potrebe kupca.

Goveđe kože prerađuju se u kožarskoj industriji u gotove proizvode

Posljednjih godina poseban naglasak stavljen je na prikupljanje goveđih koža glava, koje spadaju u „Nusproizvode životinjskog porijekla – Kategorija 3“.

Radi se o nusproizvodima koji su namijenjeni za tehničku u potrebu, odnosno daljnju preradu. Primjerice, ova vrsta sirovine ima široku primjenu u industriji za kućne ljubimce te akvakulture, zatim u kožarskoj industriji, a u nekim kulturama čak ima značajno mjesto i u tradicionalnom kulinarstvu odnosno, gastronomiji.

Soljene sirove kože glava – pogodne za duga putovanja

Naš posao je upravo prva faza u toj preradi, a to je konzervacija kože. Postoji nekoliko načina konzerviranja sirovih goveđih kože glava. Najstariji i najrašireniji način je konzerviranje morskom soli. Takve sirove kože ponajprije su namijenjene za izvoz, jer konzervacija morskom soli je dugotrajna i postojana, što čini kožu pogodnom za prijevoz na duge relacije. Primjerice sirovo slana koža može podnijeti i višemjesečni kontejnerski prijevoz diljem zemaljske kugle.

U tome nam svakako pomaže dugogodišnje iskustvo u tehnologiji soljenja, skladištenja i pakiranja sirovo-slane goveđe kože.

Krupna morska sol koristi se za konzerviranje sirovi koža

Soljenje, kaliranje i ponovno soljenje sirove kože te način pakiranja u nepropusne vreće garancija su da će koža do svakog kupca na bilo kojem dijelu svijeta doći u stanju pogodnom za željenu namjenu odnosno preradu. Više o tehnološkom procesu soljenja sirovih koža glava možete saznati ovdje.

Zanimljivo je spomenuti da su u nekim vaneuropskim kulturama goveđe kože glava čak su i dio svakodnevne prehrane i smatraju se delicijom (može se usporediti s našim jelima kao što su čvarci ili špek fileki koji se rade od iznutrica). Stavljaju se u gulaš, juhe i slična jela s umacima ili se peku u dubokom ulju.

Smrzavanje i sušenje sirovih goveđih koža glava

Goveđe kože glava moguće je skladištiti i smrznute što je pogodno za proizvodnju hrane za kućne ljubimce zbog toga jer se u tom slučaju ne koristi morska sol, nego se svježe kože smrzavaju, što naravno omogućuje njihovo višemjesečno čuvanje u nepromijenjenom stanju.

Treći način očuvanje sirovih goveđih koža glava je sušenje sirove kože. Nakon njihovog pranja i cijeđenja od viška vode i krvi, kože se mogu sušiti na toplom zraku (sušara) te se s time dolazi do prirodne konzervacije, što se isto može koristiti daljnjoj industrijskoj proizvodnji, primjerice za hranu za kućne ljubimce. Također, sušena koža bez dlake nerijetko se koristi za izradu i popravak tradicionalnih instrumenata, kao što su bubnjevi, orgulje i tako dalje.

Back To Top